Kıvanç Kaplan Bir Yarı Deli'nin Günlüğü

Pistanthropbia Nedir?

“Pistanthrophobia – İnsanlara Güvenme Korkusu”


Biz dönelim efsane! baterist olduğum lise yıllarına.
Metal çalacağız. Grubun ismi ‘Misanthrope’. İnsanlardan nefret eden, ürken ve sevmeyen anlamına geliyor. Protest, farklı bir yaklaşım, kabul. Hatta şu dönemde daha bi anlamlı. Gitgide insanların ayrışmaya, kutuplaşmaya başladığını görüyoruz.

Misanthrope, esasen ‘Paranoid Kişilik Bozukluğu‘na bağlı bir sendrom olan “Pistanthrophobia – İnsanlara Güvenme Korkusu”nun ileri aşaması. Çevremde o kadar çok insan var ki bu sendroma sahip olan, hayatları hakikaten çok zor. Gitgide de bu sayı artıyor. Teknolojiye bağlı global yanlızlaşmanın hem sebebi hem neticesi. Herkes yanlızlaşıyor. Beraber olduklarında gerginlikleri artıyor, birbilerine zarar veriyorlar. Geçmişte yatan bir travma (aldatma, kandırma, kavga vs gibi) neticesi ile, yaşanan olaylar üstüste binip bu sendromu oluşturuyor. Güvenmek istiyor, korkuyor. İlişkisi ciddiye binecekken, bırakıyor. Kimseye bağlanamıyor.

Aynısı Kaynımda Var

Yüksek ihtimalle alttaki derlediğim tanımı okuduğunuzda, “Bu bende de var.” diyeceksinizdir. Kişisel tedavisi arkadaşlıklar kurmak, dostların yanında olmak, içini dökmek. Profesyonel tedavisi ise terapiye gitmek. Bu adım atılmadığında ise depresyon ile birleşip, daha tehlikeli boyutlara gelebiliyor.

Dolayısıyla, insanların hepsinden nefret etmeyin, Misanthrope olmayın. Güvenebileceğiniz insanlar olsun, onlarla içinizi paylaşın, Pistanthrope hiç olmayın, olursanız da kurtulmaya bakın..

Pistanthrophobia, başkalarıyla samimi ve kişisel bir ilişki kurmaya karşı duyulan mantıksız korku olarak tanımlanır. Geçmişte yaşanan bir travma ya da kişiye zarar veren deneyimler o kadar ağır gelir ki korku başkalarına güvenme isteğinden daha ağır basar.

Bu rahatsızlığa sahip insanlar herkesin er ya da geç onu hayal kırıklığına uğratacağını ya da ona ihanet edeceğini düşünür. Aşırı derecede şüpheci olurlar. Daha önce ona verilen zararların tekrar edeceğinden korkar ve bunun yeniden olmasına izin vermek istemezler.

Sevgilerini vermek ve güvenmek isterler fakat yapamazlar. Bu yüzden güvenememelerinin yanı sıra hayal kırıklığı, isteksizlik, üzüntü, öfke, suçluluk duygusu ya da genel anlamda bir mahcubiyet hissederler.

Bu şartlar altında ilişki kurmak oldukça zor bir görev haline gelir. Vertigo hastası olan birinin çok yüksek bir dağa tırmanmaya çalışması gibi. Daha fazla ilerleyemeyecek hale gelene kadar attığımız her adımda düşme korkusu daha da artar.

Pistanthrophobiası olan birçok kişinin ilişkisini aniden kesmesinin sebebi budur. Daha fazla tırmanmaya ve ilişkiyi derinleştirmeye devam edemiyorlardır.


Share:

Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması

Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması Bunun bi kısa özetini Tekirdağ’lı Pişantör hikayesine geçmiştim. Detayını anlatayım. Okul orkestramız ayrı proje. Milliyet’e katılacağız. Hemen davula geçiyorum. Atlıyorum…

Read More

Eğitim Sistemi ve Öğretmenlik Üzerine

Öncelikle, uzun yıllar öğretmenlik yapan anne ve babam ile İlkokul’da yetişmemizde çok büyük pay sahibi olan Engin Türe hocamın, ortaokul ve lisedeki diğer tüm öğretmenlerimin…

Read More

Kral Yolu

KRAL YOLU Babamlar biz küçükken aldıkları arsaya ufak bir ev yapmışlardı. Yazlık olarak kullanacaktık. Temelinin atıldığı zamanı hatırlarım. Bin bir zahmetle gidilen ve işin akşamlara…

Read More
About the author

Kıvanç Kaplan:

0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − eight =