Kıvanç Kaplan Bir Yarı Deli'nin Günlüğü
20 Temmuz 2019 / 0 Comments / Araştırma, Müzik

Tamirci Çırağı

Cem Karaca Dervişan – Tamirci Çırağı (‘75)

 

Her dinlediğimde içimi müthiş hüzün kaplayan, acı bir hikayenin bestesidir bu…

Yavuz Plak etiketi ile çıkan 45’liğin A yüzünde “Tamirci Çırağı”, diğerinde “Nerdesin” var.

İçte “Tamirci Çırağı” ile ilgili şu yazılmış:
“Cem Karaca Dervişan bu plağında sizlere bugüne dek hep belli bir mutlu son masalıyla biten yoksul erkek zengin kız ilişkisini değişik bir yaklaşımla sergiliyor. Gerçekçi olduğu için katı belki ama gerçeklerin kendi acılığı bu..”

Rahmetli, Orhan Gencebay’ın “gariban” temasından etkilenip, 2001:A Space Odyssey’i izledikten sonra 30dkda yazıp, mesnevi uyağına göre (aa,bb,cc) bestelemiş.
Dönemin zengin/fakir teması da çok yoğun işlendiğinden, statü farklılıklarını, algısını ters olarak koymakta.

En çok karıştırılan aynanın kuşlu mu, puslu mu olduğu.
45liğin de içindeki sözlerde kuşlu olarak yazılmış.
Diğeri de otomobilin kapısını açtığında kadının kaşlarını kaldırıp kim bu serseri diye sorması.
Oysa ki, kadının bunu sözlü olarak değil, mimik ile anlattığına inanırım.
Sözlerde virgül yok ve çırağın buradaki hareketten, reddedilmişliğin ve ezilmişliği kabul etmiş olarak, hareketi “serseri” olarak algılayıp tanımlamasıdır.
Yoksa tamirhanede kapısını açan birine bu küstah hareketi yapacak kadın var mı?
Var ama bu şarkının konusu içerisinde olmadığını düşünüyorum.
Orijinal klibi olsaydı, belki ne anlatmak istediğini daha net anlayabilirdik.
Parça da işçisin sen içki kal diye bitiyor olması, bu ezilmişliğe, hayata ve şansa bir tepki.
Ali Altay’ın bence çok başarılı coverının klibinde, puslu ayna diyip, kadını da kim bu serseri diye sorarken görmekteyiz.
Keza Kıraç ta puslu diyor. ama Cem Karaca albümde ve konserlerde Kuşlu der. Oğlu Emrah da.

“…Arkası kuşlu aynamda taradım saclarımı”,
“…Kalktı hilal kaşları sordu kim bu serseri”

Hikayede geçen kitap esasında yok, mutlaka vardır ama bu zaten çok işlenen bir konu, film izledikten sonra yazdığını biliyoruz sadece, “cildi parlak, kağıt kaplı, pahalı bir kitaptı.” olarak geçmekte, belki de burada kitap almanın okumanın zorluğuna değinmek istemişti rahmetli bilemiyorum..

Bu arada Dervişan Cem Karaca’nın soyadı değil tabii ki, 74-77 arası müzik hayatındaki en önemli gruplardan birisi. Türk Rock tarihinin belki de en progressive grubu olarak kabul edilir, özellikle 1977’de çıkartılan “Yoksulluk Kader Olamaz” albümü ve aynı isimdeki parça efsanedir. Bu albümdeki bütün parçaların başında 30 saniyelik akordu hafif bozuk olan piyano kaydı vardır, bu kayıt üzerine Cem Karaca parçanın ismini söyleyip girişi yaparlar. Aynı albümde işçi marşı da var, ama o bilinen işçi marşı değil, o 2 ay sonra çıkacaktır. Dervişan grubundaki en önemli adamlardan biri Uğur Dikmen. Müthiş bir beyin olup, dönemin ve hala rakipsiz diyeceğimiz Moog’u çalar.

@cemkaracaofficial @alialtay #cemkaraca #cemkaracadervisan #orhangencebay #alialtay #tamirciçırağı #kuşluayna #ugurdikmen #dervisan #gariban #2001aspaceodyssey #yavuzplak #eski45likler #kirac @ Istanbul, Turkey


(canim.bar.oldcity.sarı)

Şimdi efendim. Bizler çok fazla insanla tanışıyoruz ve yapımız, işimiz gereğince de bu görüştüğümüz insanlarla iyi olmak durumunda kalıyoruz çoğu zaman. İsim hafızamız o yüzden…

Read More

Artist Samick!

Artist Samick!! Klavye, davul, elektrogitar derken bana her aşamada ‘sen bas çal’ diye verdikleri bas gitarı, üstelik bar programlarına sürekli emanet baslarla çıkıp para kazanabilmeme…

Read More

DeLi Pena!

DeLi Pena! Basçı arkadaşlarım ne demek istediğimi anlayacak. İki günde 8saat aktif program sonrası acı çeken parmaklara 1-2 parça da olsa nefes aldırtan sihirli plastik…

Read More
About the author

Kıvanç Kaplan:

0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten − 10 =